Lasten Pellekoulu

Rohkeutta ja iloa lapsille klovnerian keinoin – klovneria pedagogisena välineenä

Espoon kaupungin Kulttuurilautakunnan tukema projekti, kevät 2017.

20170619-_62A4397-Edit

Mitä?

Elina Perttola ohjaa Lasten Pellekoulua, joka tarkoittaa tunnin mittaista työpajaa lapsiryhmälle, esimerkiksi päiväkodissa. Työpajassa leikitään erilaisia ryhmäyttäviä leikkejä sekä tehdään harjoituksia, joiden avulla kokeillaan klovnitaitoja kuten “hassukävelyä”, “pelletemppuja” ja “hölynpölypuhetta” sekä keksitään jokaiselle oma pellenimi. Harjoitusten avulla lapset saavat astua klovnin maailmaan ja tutkia klovnia itsessään sekä myös toisissaan. Lopuksi tehdään pieni “minisirkus” -esitys harjoitusten pohjalta.

Työpaja voi olla kertaluontoinen tai toteutua useamman kerran jaksona, jolloin siitä muodostuu oma prosessinsa, jolla on pitkäkestoisempi vaikutus kuin yhden kerran kokemuksella.

20170619-_62A4353-Edit

Tavoitteet ja teemat

Klovni Rosalii ja Yksinäinen Sydän -esityksen teemoja ovat rohkeus ja näkyväksi tuleminen. Työpajan tarkoitus on työstää näitä teemoja erilaisten lapsille sopivien harjoitusten kautta ja antaa osallistujille kokemus omasta sisäisestä klovnistaan. Pellekoulun tavoite on tuoda lapsille iloa ja naurua sekä kannustaa heitä rohkeuteen ja antaa heille nähdyksi tulemisen kokemuksia. Ilon ja rohkeuden tunteminen, yhdessä nauraminen sekä näkyväksi tulemisen vahvistaminen lisäävät lasten hyvinvointia.

rosalii_super

Yhteisöllinen, voimauttava hetki

Pellekoulu antaa välineitä lasten kanssa työskenteleville aikuisille ja siksi jokaisessa työpajassa on mukana oma vakityöntekijä. Lasten ja aikuisten yhteinen elämys klovnerian äärellä mahdollistaa yhteenkuuluvuuden kokemuksen, kun sekä lapset että aikuiset tunnistavat klovnissa itsensä, iästä riippumatta. Yhteinen voimauttava ja iloa tuova kokemus voi kantaa yhteisön jäseniä ja edesauttaa keskinäisten kontaktien vahvistumista ja on siten yhteisöllisyyttä edistävä tapahtuma.

Lasten Pellekoulu perustuu ajatukseen siitä, että tunne omasta arvosta kuuluu jokaiselle lapselle ja että luova toiminta edistää hyvinvointia niin yksilön kuin yhteisönkin tasolla. Pellekoulussa lapset saavat astua parrasvaloihin ja näyttää omia taitojaan klovnerian perusfilosofian hengessä: jokainen meistä on maailman paras! Tällä on vahvistava vaikutus lapsen itsetuntoon. Osallistujat saavat kokemuksen esillä olosta omana itsenään ja samalla “hurrattuna tähtenä”.

20170619-_62A4355-Edit

Rosalii lapsen samaistumisen kohteena

Rosalii edustaa ketä tahansa lasta, joka kokee pelon, surun, kiukun ja rakkauden tunteita. Pelokas lapsi kokee halua piiloutua, joko konkreettisesti tai psyykkisellä tasolla, kuten kätkemällä tunteensa tai muuttumalla näkymättömäksi. Surullisella lapsella on paljon kipua sisällään ja suru, kuten Rosaliin surullinen sydän, tarvitsee lempeää kosketusta parantuakseen. Liian kiltti lapsi taas voi tarvita Rosaliin tavoin kiukun kokemuksia voimistuakseen ja pitääkseen puoliaan.

Kaikilla lapsilla on Rosaliin tavoin myös tarve tulla nähdyksi ja hyväksytyksi. Tämä tarve on ihmisellä perustavanlaatuinen ja sen täyttyminen jo aivan pienestä pitäen luo pohjaa lapsen terveelle kehitykselle kohti tasapainoista ja merkityksellistä aikuisuutta. Rosaliin matka yksinäisyydestä yhteyteen ja piilosta esille tuloon antaa samaistumispinnan, johon lapset voivat peilata omia kokemuksiaan.

Slideshow’n kuvat: Lastentalo Onnimanni

Klovnikuvat: Vesa Marjanen Photography

%d bloggaajaa tykkää tästä: