Prosessidraama

LUOVA TYÖTAPA OPPIMISEN JA RYHMÄPROSESSIN TUEKSI

Prosessidraama – syvyyttä ja yhteyttä

Draamaan ja tarinallisuuteen perustuva, monitaiteellisuutta hyödyntävä soveltavan teatterin menetelmä, joka mahdollistaa:

 • luovan lähestymistavan ja tilan
 • tärkeän teeman monipuolisen tutkimisen
 • eri näkökulmien kokemisen ja empatiakyvyn harjoittamisen
 • leikillisyyden ja uteliaisuuden
 • ymmärryksen syvenemisen
 • ryhmän toimivuuden vahvistumisen
 • ryhmälähtöisyyden
 • kollektiivisen luovuuden ja viisauden.

Ohjauksestasi välittyi todella vahvasti turvallisuus, läsnäolo, kiinnostus, rohkaisu, aitous ja ammattitaito.

Prosessidraamaa voidaan käyttää ryhmän tai yhteisön kannalta minkä tahansa tärkeän teeman käsittelyyn -mikä on juuri sinun tarpeesi?

ESIMERKKEJÄ

 • lapsiryhmän kanssa kiusaamisen tunnistamiseen ja ehkäisemiseen
 • oppilasryhmän kanssa valitun oppisisällön parissa
 • opiskelu- tai koulutusryhmän kanssa luovien työtapojen harjoitteluun
 • työyhteisön kanssa yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden vahvistamiseen
 • senioriryhmän kanssa oman elämän tarinoiden jakamiseen ja näkyväksi tekemiseen
 • päivätoiminnan asiakkaiden kanssa positiivisen minäkuvan vahvistamiseen.

Prosessidraama aktivoi luovuutta ja kehittää sosiaalisia & ryhmätyötaitoja aiheesta riippumatta.

Katso prosessidraamaa soveltava projekti Creative Nature Connection (in English)!

TYÖSKENTELYN KULKU & LUONNE

Draamaprosessi lähtee liikkeelle pretekstistä eli jostakin mielenkiinnon herättävästä lähtökohdasta, kuten esineestä, kuvasta tai tarinasta, joka johdattaa osallistujat teeman äärelle.

Draamaprosessia kuljettavat sekä suunnitelma että spontaanit ideat. Erilaiset harjoitukset muodostavat jatkumon, jonka aikana osallistujat työstävät teemaa esimerkiksi näytellen ja eläytyen, maalaten, kirjoittaen ja valokuvaten. Edellinen vaihe määrittää seuraavan ja yllätys kulkee mukana loppuun asti!

Draamaprosessi on aina joustava ja osallistujaryhmän mukaan muotoutuva. Ryhmän tarpeet ja kiinnostuksen kohteet määrittävät draamaprosessia, joka on ryhmälähtöinen ja siten aina osallistujiensa näköinen.

DRAAMAPROSESSI-PALVELUT -mitä voit tilata ryhmällesi? (sis. ALV)

Draamahetki 2,5-3h / 600€ Tiivis prosessi ydinelementtien parissa.

Draamapaja 4-5h / 750€ Syvemmän tutkimisen mahdollistava prosessi.

Draamapäivä 6-8h / 900€ Useat vaihtoehdot mahdollistava prosessi.

Draamamatka 1pv- / Kesto, hinta & sisältö sopimuksen mukaan

Hintoihin sisällytetty valmiiksi ALV, lisäkustannuksena mahd. matkakorvaus.

Oli ilo päästä osallistumaan ja näkemään ammattitaitoista ja innostunutta, laadukasta työtä. Kokonaisuutena hetki oli todella hyvä. Tuokio oli hyvin suunniteltu ja erinomaisesti toteutettu. Ohjaajien roolit olivat selkeät, ohjausote oli sensitiivinen, kunnioittava ja innostava. Moniaistillisuutta hyödynnettiin luontevasti. Hetki oli muutenkin hyvin luonteva, ohjaajat kuljettivat sen läpi tekemättä sen suurempaa numeroa aistien käytöstä tai liikkeestä, mutta nostivat niitä huomaamatta esiin. Asiakkaat olivat todella hyvin mukana, ja uskon, että he saivat hetkestä irti paljon. Itse ohjaajana en ole innostuvaa sorttia, ja heittäytyminen on haastavaa, mutta tämän hetken ilmapiiri oli sellainen, että itselleni osallistuminen ei ollut kiusallista, vaan mieluista. Näkisin tällaisille hetkille paljon tilausta vammaistyössä, niin päivä/työtoiminnassa kuin myös asumisen puolella.

Jaakko Auvinen (ohjaaja) – Vammaistyön Töölön toimipiste

Luotsaan ryhmäsi luovasti läpi prosessin. Sukella yhteisösi kanssa teille tärkeään teemaan taiteen keinoin!

Ohjaajanne, Elina Perttola

Minulla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus ryhmänohjauksesta ja vahva ammattitaito sekä taiteen tekijänä että soveltajana. Tästä kokemuksesta syntyneet erityistaitoni ovat ryhmäprosessin tukeminen, osaaminen erityisryhmien ohjaamisessa sekä taidelähtöisten työskentelytapojen luova yhdistely. Prosessidraaman fasilitoijana ja ryhmänohjaajana toimin aina ensisijaisesti ryhmän tarpeiden ja tavoitteiden hyväksi.

Millaista on prosessidraama? Alla kaksi case-esimerkkiä.

LAPSIRYHMÄ TARINAN MAAILMASSA Päiväkodin leikkihuone on muuttunut jäämereksi ja valkoinen viltti meressä kelluvaksi jäälautaksi. Lapsiryhmä istuu viltillä keskellä lattiaa surumielisen musiikin soidessa taustalla ja kuvittelee, miltä pienestä jääkarhusta tuntuu yksin ja eksyksissä. Hetken päästä musiikki muuttuu, opettaja ottaa roolin ja ihme tapahtuu: lautta törmää rantaan, jolla pikku karhun ystävä seisoo merelle tähystäen. Seikkailu jatkuu ystävä vierellä, vaan vielä ei olla kotona -mitä on edessä seuraavaksi?

ASIAKASRYHMÄ AISTIELÄMYSTEN KESKELLÄ Ilman täyttävät tuoksut: laventeli, koivu ja terva ja käsi koskettaa kuivunutta oksankarahkaa. Taustalla kuuluu tuulen suhina lehtipuiden latvoissa ja metsän elämän äänet hiipivät tajuntaan. Vihreään ja valkeaan pukeutuneet hahmot tanssivat pehmeästi ja houkuttelevat osallistujiakin liikuttamaan kehojaan, yhtymään tanssiin. Eri aistien kautta tarina tulee eläväksi ja avaa ymmärrystä: olemme osa samaa tarinaa yhdessä puiden, ilman, veden, tulen ja muiden olentojen kanssa. Ihmiset, jotka eivät voi kommunikoida puheella tai liikkua odotetuilla tavoilla, saavat liittyä rikkaaseen vastavuoroiseen liikkeeseen ja löytää uudenlaista kosketuspintaa luovuuteen.

Elinalla on pedagogina taito saada lasten mielenkiinto heräämään jo omalla olemuksellaan sekä draaman keinoin, jotka hän hallitsee mielestäni loistavasti.

-Ulla Kotilainen, päiväkodin johtaja

Taitavasti kuljetettu kokonaisuus, jossa saimme kulkea hyvin vaikuttavien ja monipuolisten harjoitusten läpi.

-Osallistuja sote-alan ammattilaisille suunnatussa draamatyöpajassa

ELINA PERTTOLA

Kutsu klovni kylään
perttolaelina@gmail.com
puh. 044 518 2511

Instagram I LinkedIn

%d bloggaajaa tykkää tästä: