Sisäinen klovni – klovneria voimavaraksi

Tämä oli ihan loistava työpaja, oot ihmeellinen!

You created an atmosphere, which none of my previous clown teachers have been able to create: safe, free, playful, creative.

Huomasin lähteväni työpajan jälkeen täynnä energiaa ja uskoa omaan itseeni! Suosittelen sydämellisesti!

Haluaisitko heittäytyä rohkeammin? Haluaisitko olla läsnä avoimemmin? Haluaisitko virkistyä uudella tavalla? Millaista elämäsi olisi, jos sallisit enemmän ja tuomitsisit vähemmän? Voisitko antaa itsesi olla hassu, hölmö, hullu, höpsö, hauska, huvittava, hulvaton, höperö, hurja, hurmaava? Entä jos se, mitä yrität peittää, onkin suurin aarteesi?  Oletko utelias tutustumaan sisälläsi asuvaan klovniin?

Sisäinen klovni -kurssi on turvallinen tila ja salliva oppimisympäristö, jossa tutkitaan klovnerian peruselementtejä: oman haavoittuvuuden ja inhimillisyyden näyttämistä, kontaktia itseen ja muihin, läsnäolemista hetkessä, spontaania ilmaisua, heittäytymistä, leikkiä ja uteliaisuutta. Kurssi on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa löytää kosketuksen sisäiseen klovniinsa. Aiempaa kokemusta tai esiintymisosaamista ei tarvita. Kurssi ei ole varsinaista klovneria-tekniikan opiskelua tai ammattimaisen klovnerian opetusta, mutta toimii johdatuksena myös niihin.

Kurssi on mahdollista räätälöidä tilaajalle ja kontekstiin sopivaksi. Kurssi sopii esimerkiksi virkistyspäiväksi, ryhmäyttämismenetelmäksi, esiintymisvalmennukseksi tai  elämyslahjaksi.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on dsc_7012.jpg

Menetelminä ovat erilaiset teatteriklovnerian, fyysisen teatterin sekä teatteri- ja liikeimprovisaation perusharjoitukset ja niiden yhdistelmät ja sovellukset. Harjoitukset voivat olla esimerkiksi kehon lämmittelyä, ryhmäleikkejä, eläytymistä erilaisiin materiaaleihin, objekteihin tai hahmoihin, improvisoituja kohtauksia ja erilaisia esiintymisharjoituksia. Kaikkia harjoituksia lähestytään uteliaisuuden ja tutkimisen kautta, kurssilla ei pyritä hyvään suoritukseen. 

Kurssilla työskennellään yksin, pareittain, pienryhmissä ja koko ryhmän kesken. Osa harjoituksista on yhtä aikaa tehtäviä niin, ettei kukaan varsinaisesti katsele tekemistä ja osa tehdään niin, että muut ryhmäläiset katselevat toisten tekemistä. Joissakin harjoituksissa ohjaaja tukee osallistujan ilmaisua kysymysten ja omien havaintojensa avulla. 

Osallistujia kannustetaan suhtautumaan omiin ominaisuuksiinsa kuin aarreaittaan tai karkkikauppaan. Mitä rikkauksia ja herkkuja  kätkemmekään sisällemme! Ne ominaisuudet, joita usein häpeilemme ja peittelemme, voivatkin olla klovnin timanttisinta materiaalia. 

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on klovni-_alhaalla-elina.jpg

Sisäinen klovni -kurssin tarkoitus on

  • vahvistaa osallistujan rohkeutta heittäytyä ja laittaa itsensä likoon. 
  • herätellä osallistujan luovuutta.
  • antaa osallistujalle tilaisuuksia ilmaista itseään spontaanisti arvottamatta omaa ilmaisuaan. 
  • tukea osallistujaa ammentamaan klovneriasta voimavaroja omaan arkeensa.
  • tukea osallistujaa löytämään uusia puolia itsestään.
  • tarjota vapauttava ja virkistävä elämys.
  • vahvistaa yhteisön tai ryhmän keskinäistä yhteyttä ja luottamuksellista ilmapiiriä.
  • tarjota yllin kyllin hervottoman hauskoja hetkiä!

Sisäinen klovni -kurssin ytimessä on oman itsen hyväksyminen, hämmennyksen sietäminen, kyllän sanominen ja kontrollista irti päästäminen sekä ilo ja leikki.

Kurssin kesto: neljä tuntia; voidaan toteuttaa myös pidempänä versiona, esimerkiksi kokonaisen päivän tai viikonlopun mittaisena kokonaisuutena, jolloin eri osa-alueisiin voidaan syventyä tarkemmin.

Hinnasto:

  • Avoin 4h kurssi 85€ (sis. alv 24%) / osallistuja. Maksu tapahtuu sähköpostiin lähetettävän laskun kautta.
  • Ryhmät ja yhteisöt suljettu 4h kurssi 700€ (sis. alv 24%). Maksu tapahtuu sähköpostiin lähetettävän laskun kautta.

Huom! Hintaa on mahdollista räätälöidä juuri sinun tai ryhmäsi budjetille sopivaksi. Ota rohkeasti yhteyttä klovnirosalii@gmail.com, niin keskustellaan lisää!

Koronaturvallisuus: Kurssilla otetaan huomioon ajankohtaiset koronaohjeistukset kuten turvavälien säilyttäminen, kurssilaisten määrä, tilan koko ja tuuletus sekä käsihygienia. Kurssilla ei käytetä maskeja toiminnan ilmaisullisen luonteen vuoksi. Kurssille ei voi osallistua oireisena tai koronalle altistuneena!

                          Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on klovni_viltti-e1539594305454.jpeg

Kuva: Valo Films. 

Elinan klovnihistoria on alkanut jo vuonna 2009. Hän rakastui punaiseen nenään ja sen avaamaan maailmaan ja otti vastaan myös tuon maailman haasteet. Elina on käynyt useita klovnikurssikokonaisuuksia ja opiskellut teatteriklovneriaa Dan Söderholmin, Taina Mäki-Ison ja Soile Mäkelän johdolla sekä lisäksi London International School of Performing Arts -koulussa. Hän on esiintynyt klovnina vuodesta 2014 eri-ikäisille ihmisille ja erilaisille yleisöille.  Elina luo parhaillaan uudenlaista klovnia. Ensimmäisen klovni-kurssin hän piti tammikuussa 2019 ja runsaan kiittävän palautteen sekä inspiroivan ohjaamiskokemuksen innostamana loi Sisäinen klovni -kurssikonseptin. Klovneria merkitsee Elinalle uudella tavalla katsomista, iloista anarkiaa, tragikoomista inhimillisyyttä, yhteyttä sekä jatkuvaa uteliaisuutta.

“Sinulla on uskomaton kyky kysyä juuri oikeita kysymyksiä ja ohjata osallistujaa oikeaan suuntaan -olet todella löytänyt alasi!”

”Elinan työpaja oli riemastuttava ja rohkaiseva. Itse uskallan harvoin astua yleisön eteen, mutta työpajassa sain tehdä sen turvallisessa ympäristössä ja omia rajojani kokeillen.”

“This was brilliant, b r i l l i a n t !”

“Oli todella hauskaa ja helppoa heittäytyä ja nyt on mukava naurunpöhinä vatsassa.”

“I’m so happy I could find my own clown again!”

“Tein jotain, mitä en ole koskaan ennen tehnyt.”

”Elinalla on klovneriatyöpajojen ohjaamiseen selkeä, rennon ammattimainen ja kannustava ote. Hänen kykynsä lukea tilanteita ja ihmisiä luo luottamusta ja tukee osallistujia tuomaan itsestään parhaansa esiin. Osallistujana nauroin kyyneleet silmissä!”

”My favourite moment was, when we all were playing together ‘the magic wand factory’ and I felt such joy and potential!”

Kuvat (ellei toisin mainita): Antti Laitinen