Sisäinen klovni – klovneria voimavaraksi

kurssi jokaiselle, joka haluaa tutustua klovniin itsessään

In English

Tämä oli ihan loistava työpaja, oot ihmeellinen!

Loit ilmapiirin, jollaista olen klovnikursseilla kaivannut: turvallisen, vapauttavan, leikillisen ja luovan.

Olet todella hyvä kannustamaan ja saat ihmiset tekemään! Työpaja oli rakennettu taitavasti niin, että etenimme orgaanisesti, askel askeleelta helpoista vaativampiin harjoituksiin.

Huomasin lähteväni työpajan jälkeen täynnä energiaa ja uskoa omaan itseeni! Suosittelen sydämellisesti!

Kuva: Antti Laitinen

Haluaisitko heittäytyä rohkeammin? Haluaisitko ilmaista itseäsi monipuolisemmin? Haluaisitko tilaa ilolle ja luovuudelle? Haluaisitko virkistyä uudella tavalla? Millaista elämäsi olisi, jos sallisit enemmän ja tuomitsisit vähemmän? Voisitko antaa itsesi olla hassu, hölmö, hullu, höpsö, hauska, huvittava, hulvaton, höperö, hurja, hurmaava? Entä jos se, mitä yrität peittää, onkin suurin aarteesi?  Oletko utelias tutustumaan sisälläsi asuvaan klovniin?

Sisäinen klovni -kurssi on turvallinen tila ja salliva oppimisympäristö, jossa tutkitaan klovnerian peruselementtejä:

 • läsnäolemista hetkessä
 • kontaktia itseen ja muihin
 • oman inhimillisyyden näyttämistä
 • heittäytymistä
 • spontaania ilmaisua
 • leikkiä ja uteliaisuutta
 • vapautta normeista.

Kurssi on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa löytää kosketuksen sisäiseen klovniinsa. Aiempaa kokemusta tai esiintymisosaamista ei tarvita -osallistujien sisäistä klovnia kutsutaan esiin lempeästi ja suurella uteliaisuudella. Kurssi ei ole varsinaista klovneria-tekniikan opiskelua tai ammattimaisen klovnerian opetusta, mutta toimii johdatuksena myös niihin.

Kurssi on mahdollista räätälöidä tilaajan tarpeisiin ja kontekstiin sopivaksi. Kurssi sopii esimerkiksi virkistyspäiväksi, ryhmäyttämismenetelmäksi, esiintymisvalmennukseksi tai elämyslahjaksi.

Lue lisää osallistujien kokemuksista sivun alalaidasta!

Kuva: Antti Laitinen

Menetelminä ovat erilaiset teatteriklovnerian, fyysisen teatterin sekä teatteri- ja liikeimprovisaation perusharjoitukset ja niiden sovellukset sekä erilaiset esiintymisharjoitukset. Kaikkia harjoituksia lähestytään uteliaisuuden ja tutkimisen kautta, kurssilla ei pyritä hyvään suoritukseen. 

Kurssilla työskennellään yksin, pareittain, pienryhmissä ja koko ryhmän kesken. Osa harjoituksista on yhtä aikaa tehtäviä niin, ettei kukaan varsinaisesti katsele tekemistä ja osa tehdään niin, että muut ryhmäläiset katselevat toisten tekemistä. Joissakin harjoituksissa ohjaaja tukee osallistujan ilmaisua kysymysten ja omien havaintojensa avulla. 

Osallistujia kannustetaan suhtautumaan omiin ominaisuuksiinsa kuin aarreaittaan tai karkkikauppaan: mitä rikkauksia ja herkkuja kätkemmekään sisällemme! Ne ominaisuudet, joita usein peittelemme ja jopa häpeilemme, voivatkin olla klovnin timanttisinta materiaalia. 

Kuva: Antti Laitinen

Sisäinen klovni -kurssin tarkoitus on

 • vahvistaa osallistujan rohkeutta heittäytyä. 
 • herätellä osallistujan luovuutta.
 • antaa osallistujalle tilaisuuksia ilmaista itseään spontaanisti arvottamatta omaa ilmaisuaan. 
 • tukea osallistujaa ammentamaan klovneriasta voimavaroja omaan arkeensa.
 • inspiroida osallistujaa löytämään uusia puolia itsestään.
 • harjoittaa osallistujan esiintymistaitoja.
 • mahdollistaa vapauttava ja virkistävä elämys.
 • vahvistaa yhteisön tai ryhmän keskinäistä yhteyttä ja luottamuksellista ilmapiiriä.
 • tarjota yllin kyllin hervottoman hauskoja hetkiä!

Sisäinen klovni -kurssin ytimessä on läsnäolo, oman ilmaisun salliminen, hämmennyksen kanssa oleminen, kokeileva ja tutkiva asenne sekä leikki ja vapaus.

Kurssin kesto: 4-6 tuntia; voidaan toteuttaa myös lyhyempänä tai pidempänä versiona, esimerkiksi 2 tunnin intensiivinä tai kokonaisen päivän tai jopa viikonlopun mittaisena kokonaisuutena, jolloin eri osa-alueisiin voidaan syventyä tarkemmin.

Hinnasto / tarjouspyynnöt:

 • Avoin 6h kurssi 110€ (sis. ALV 24%) / osallistuja. Maksu tapahtuu sähköpostiin lähetettävän laskun kautta.
 • Ryhmät ja yhteisöt suljettu 2-3h työpaja / 4h- kurssi, hinta sopimuksen mukaan. Tarjouspyynnöt klovnirosalii@gmail.com.

Koronaturvallisuus: Ohjaajana minulla on täysi rokotesuoja. Kurssilla otetaan huomioon ajankohtaiset koronaohjeistukset kuten maskien käyttö, turvavälien säilyttäminen, kurssilaisten määrä, tilan koko ja tuuletus sekä käsihygienia. Kurssille ei voi osallistua oireisena tai koronalle altistuneena!

Kuva: Antti Laitinen

Syksyllä 2021 ohjasin Sisäinen klovni -kursseja eri ryhmille ja yhteisöille Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Osallistujien kokemuksia:

Esiintymisjännittäjää vähän pelotti etukäteen, mutta lopulta tuli voittajafiilis.

Sinulla on uskomaton kyky kysyä juuri oikeita kysymyksiä ja ohjata osallistujaa oikeaan suuntaan -olet todella löytänyt alasi!

Elinan työpaja oli riemastuttava ja rohkaiseva. Itse uskallan harvoin astua yleisön eteen, mutta työpajassa sain tehdä sen turvallisessa ympäristössä ja omia rajojani kokeillen.

Voimaantunut, iloinen, yllättynyt olo! Todella hyvä kokonaisuus.

Elinalla on klovneriatyöpajojen ohjaamiseen selkeä, rennon ammattimainen ja kannustava ote. Hänen kykynsä lukea tilanteita ja ihmisiä luo luottamusta ja tukee osallistujia tuomaan itsestään parhaansa esiin. Osallistujana nauroin kyyneleet silmissä!

This was brilliant, b r i l l i a n t !

Oli todella hauskaa ja helppoa heittäytyä ja nyt on mukava naurunpöhinä vatsassa.

I’m so happy I could find my own clown again!

Tein jotain, mitä en ole koskaan ennen tehnyt.

My favourite moment was, when we all were playing together ”the magic wand factory” and I felt such joy and potential!

Kuva: Antti Laitinen

%d bloggaajaa tykkää tästä: