Sisäinen klovni – klovneria voimavaraksi

kurssi jokaiselle, joka haluaa tutustua klovniin itsessään

Tämä oli ihan loistava työpaja, oot ihmeellinen!

You created an atmosphere, which none of my previous clown teachers have been able to create: safe, free, playful, creative.

Huomasin lähteväni työpajan jälkeen täynnä energiaa ja uskoa omaan itseeni! Suosittelen sydämellisesti!

Kuva: Antti Laitinen

Haluaisitko heittäytyä rohkeammin? Haluaisitko ilmaista itseäsi monipuolisemmin? Haluaisitko virkistyä uudella tavalla? Millaista elämäsi olisi, jos sallisit enemmän ja tuomitsisit vähemmän? Voisitko antaa itsesi olla hassu, hölmö, hullu, höpsö, hauska, huvittava, hulvaton, höperö, hurja, hurmaava? Entä jos se, mitä yrität peittää, onkin suurin aarteesi?  Oletko utelias tutustumaan sisälläsi asuvaan klovniin?

Sisäinen klovni -kurssi on turvallinen tila ja salliva oppimisympäristö, jossa tutkitaan klovnerian peruselementtejä: oman inhimillisyyden näyttämistä, kontaktia itseen ja muihin, läsnäolemista hetkessä, spontaania ilmaisua, heittäytymistä, leikkiä ja uteliaisuutta. Kurssi on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa löytää kosketuksen sisäiseen klovniinsa. Aiempaa kokemusta tai esiintymisosaamista ei tarvita -osallistujien sisäistä klovnia kutsutaan esiin lempeästi ja suurella uteliaisuudella. Kurssi ei ole varsinaista klovneria-tekniikan opiskelua tai ammattimaisen klovnerian opetusta, mutta toimii johdatuksena myös niihin.

Kurssi on mahdollista räätälöidä tilaajalle ja kontekstiin sopivaksi. Kurssi sopii esimerkiksi virkistyspäiväksi, ryhmäyttämismenetelmäksi, esiintymisvalmennukseksi tai elämyslahjaksi.

Kuva: Antti Laitinen

Menetelminä ovat erilaiset teatteriklovnerian, fyysisen teatterin sekä teatteri- ja liikeimprovisaation perusharjoitukset ja niiden sovellukset. Harjoitukset voivat olla esimerkiksi kehon lämmittelyä, ryhmäleikkejä, eläytymistä erilaisiin materiaaleihin, objekteihin tai hahmoihin, improvisoituja kohtauksia ja erilaisia esiintymisharjoituksia. Kaikkia harjoituksia lähestytään uteliaisuuden ja tutkimisen kautta, kurssilla ei pyritä hyvään suoritukseen. 

Kurssilla työskennellään yksin, pareittain, pienryhmissä ja koko ryhmän kesken. Osa harjoituksista on yhtä aikaa tehtäviä niin, ettei kukaan varsinaisesti katsele tekemistä ja osa tehdään niin, että muut ryhmäläiset katselevat toisten tekemistä. Joissakin harjoituksissa ohjaaja tukee osallistujan ilmaisua kysymysten ja omien havaintojensa avulla. 

Osallistujia kannustetaan suhtautumaan omiin ominaisuuksiinsa kuin aarreaittaan tai karkkikauppaan. Mitä rikkauksia ja herkkuja  kätkemmekään sisällemme! Ne ominaisuudet, joita usein häpeilemme ja peittelemme, voivatkin olla klovnin timanttisinta materiaalia. 

Kuva: Antti Laitinen

Sisäinen klovni -kurssin tarkoitus on

 • vahvistaa osallistujan rohkeutta heittäytyä. 
 • herätellä osallistujan luovuutta.
 • antaa osallistujalle tilaisuuksia ilmaista itseään spontaanisti arvottamatta omaa ilmaisuaan. 
 • tukea osallistujaa ammentamaan klovneriasta voimavaroja omaan arkeensa.
 • inspiroida osallistujaa löytämään uusia puolia itsestään.
 • harjoittaa osallistujan esiintymistaitoja.
 • mahdollistaa vapauttava ja virkistävä elämys.
 • vahvistaa yhteisön tai ryhmän keskinäistä yhteyttä ja luottamuksellista ilmapiiriä.
 • tarjota yllin kyllin hervottoman hauskoja hetkiä!

Sisäinen klovni -kurssin ytimessä on oman ilmaisun salliminen, hämmennyksen sietäminen, kokeileva ja tutkiva asenne sekä leikki.

Kurssin kesto: 4-6 tuntia; voidaan toteuttaa myös lyhyempänä tai pidempänä versiona, esimerkiksi tunnin maistiaisena tai kokonaisen päivän tai jopa viikonlopun mittaisena kokonaisuutena, jolloin eri osa-alueisiin voidaan syventyä tarkemmin.

Hinnasto:

 • Avoin 4-6h kurssi 95€ (sis. alv 24%) / osallistuja. Maksu tapahtuu sähköpostiin lähetettävän laskun kautta.
 • Ryhmät ja yhteisöt suljettu 4-6h kurssi 800€ (sis. alv 24%). Maksu tapahtuu sähköpostiin lähetettävän laskun kautta.

Huom! Hintaa on mahdollista räätälöidä juuri sinun tai ryhmäsi budjetille sopivaksi. Ota rohkeasti yhteyttä klovnirosalii@gmail.com, niin keskustellaan lisää!

Koronaturvallisuus: Ohjaajana minulla on täysi rokotussuoja. Kurssilla otetaan huomioon ajankohtaiset koronaohjeistukset kuten turvavälien säilyttäminen, kurssilaisten määrä, tilan koko ja tuuletus sekä käsihygienia. Kurssilla ei käytetä maskeja toiminnan ilmaisullisen luonteen vuoksi. Kurssille ei voi osallistua oireisena tai koronalle altistuneena!

Kuva: Antti Laitinen

Syksyllä 2021 Elina ohjaa Sisäinen klovni -kursseja eri ryhmille ja yhteisöille Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

“Sinulla on uskomaton kyky kysyä juuri oikeita kysymyksiä ja ohjata osallistujaa oikeaan suuntaan -olet todella löytänyt alasi!”

”Elinan työpaja oli riemastuttava ja rohkaiseva. Itse uskallan harvoin astua yleisön eteen, mutta työpajassa sain tehdä sen turvallisessa ympäristössä ja omia rajojani kokeillen.”

“This was brilliant, b r i l l i a n t !”

“Oli todella hauskaa ja helppoa heittäytyä ja nyt on mukava naurunpöhinä vatsassa.”

“I’m so happy I could find my own clown again!”

“Tein jotain, mitä en ole koskaan ennen tehnyt.”

”Elinalla on klovneriatyöpajojen ohjaamiseen selkeä, rennon ammattimainen ja kannustava ote. Hänen kykynsä lukea tilanteita ja ihmisiä luo luottamusta ja tukee osallistujia tuomaan itsestään parhaansa esiin. Osallistujana nauroin kyyneleet silmissä!”

”My favourite moment was, when we all were playing together ‘the magic wand factory’ and I felt such joy and potential!”

Kuva: Antti Laitinen
%d bloggaajaa tykkää tästä: